Transporter effektiviseras med körjournal

 

Hur effektiviseras en budfirma eller en transporaktör med logistiktjänster? Bland annat med elektroniska körjournaler och självkörande lastbilar.

 

För de som arbetar i transportnäring underlättar det att ha Fleet management från Traxet.se. Det är en tjänst som effektiviserar företagets fordon och körningar för lastbilar, taxi, transport och bud till exempel. En så kallad elektronisk körjournal.

 

Självkörande lastbilar blir allt vanligare

 

I flera länder rullar nu självkörande lastbilar på gatorna. I en artikel i NyTeknik går det att läsa om hur sådana lastbilar kommer rulla redan i höst i Sverige. Men först kräver ett tillstånd från Transportstyrelsen. Hållbara, självkörande transporter är alltså vad många tänker är framtiden, men än så länge finns det tveksamheter. Det finns bland annat en svenskutvecklad fjärrstyrd lastbil som saknar förarhytt som övervakas av en operatör och denna operatör kan ingripa och fjärrstyra fordonet om så skulle behövas. Lastkapaciteten är vidare på hela 20 ton och räckvidden på en laddning är 20 mil. Det är med andra ord även batteridrivet, så väldigt mycket mer miljövänligt än de bensindrivna lastbilarna som för mestadels syns på våra vägar i Sverige.

 

”Förutsättningen är att Transportstyrelsen ger tillstånd. I så fall startar verksamheten redan i höst.” – Nyteknik

 

I Svenska Dagbladet skrivs det även om de kinesiska självkörande lastbilarna som utmanar Tesla, de har varken förarhytt eller förare och används i hamnen i Qingdao för att transportera containrar. Och i SVT går det att läsa om hur en eldriven, solcellsladdad lastbil kör på allmän väg i Jönköping. Det går att se en video i artikeln som kommer upp om du klickar här.