Svenskarna föredrar dubbdäck

Nu är det dags att utrusta bilen med vinterdäck för att klara av snö, is och halka. När svenskarna får bestämma mellan att använda dubbdäck och dubbfria däck, står dubbdäcken som en klar vinnare. Många tror nämligen att de är mycket säkrare, vilket de faktiskt är.

4221380-vinterdack-2

Från den 1 december, som var för ett par dagar sedan, ska alla bilar vara utrustade med vinterdäck om det är vinterväglag.

”Vinterväglag råder från den första december till den sista mars och då måste alla bilars däck vara utrustade med vinterdäck.” Läs mer.

Det finns ett antal olika typer av däck att välja mellan och antingen kan man ha vinterdäck med dubbar eller ha odubbade däck. I Expressen kan man läsa att majoriteten av svenskarna föredrar dubbdäck, även om de dubbfria däcken fått bättre egenskaper de senaste åren. Anledningen till att hela 63 procent av de tillfrågade i en undersökning ville ha dubbdäck beror på att de upplever dubbdäcken som säkrare. Enligt statens väg- och forskningsinstitut har de som vill ha dubbdäck fog för sina argument om att de är säkrare. När de jämförde dubbdäck och dubbfria vinterdäck på isigt underlag hade dubbdäcken 38 procent bättre grepp.

Dubbdäck förorenar stadsmiljön

De som istället ville köra med dubbfria däck ville göra det för att de kör mest i stadstrafik. Dubbdäck i stadstrafik gör att det uppstår luftföroreningar när slitagepartiklar från vägbanan åker upp i luften på grund av dubbarna. Detta orsakar problem i många tätorter. Cirka en tredjedel av de som svarade på enkäten uppgav just att de väljer dubbfria vinterdäck på grund av miljöskäl.