Tips inför bilkörning i snörusk

Många känner sig osäkra på vägarna när snön ligger som ett djupt täcke och flingorna inte slutar falla från himlen. Det kan vara ren livsfara om du inte är förberedd innan du ger dig ut på vägarna. Här ges tips från proffsen kring hur du ska tänka och förbereda dig innan du ger dig ut.

Vi har tidigare skrivit tips kring att rusta bilen inför vintern. Men nu ska det handla om hur du rustar dig själv inför vinterns bilkörning. Men glöm inte att det inte är antingen eller. Först ska du rusta din bil ordentligt, sedan ska du rusta dig själv. För om du fastnar någonstans med bilen i isande kyla, snö och blåst så kan det faktiskt bli farligt, om inte minst väldigt obehagligt, om du inte är väl förberedd på sådana situationer.

Bärgningschauffören tipsar om varma kläder

I en artikel från Svenska YLE tipsar ett riktigt proffs kring hur du ska tänka och förbereda dig för vinterns bilkörning. Han tipsar om en sådan simpel sak som att ha på sig och med sig varma kläder. I minusgrader och om bilen bestämmer sig för att lägga av så kommer du klara dig galant tills hjälp kommer. Detta gäller även om du bara ska ta dig till affären några minuters färd bort. Klä på dig, det är superviktigt. Det är svårt att förutspå vilken typ av problem som du kan drabbas av när du är ute och kör, fortsätter han. Han säger att han varje dag har fler än ti uppdrag under vintern och att han varje dag drar upp någon från diket. Såhär tipsar han i artikeln om hur du ska köra:

”Kör sakta och försiktigt. På små och smala väger kan man nästan stanna om någon kommer emot. Om man bara väjer kan man hamna i diket.”