Tips om sommardäck

På två veckor ska dubb- och vinterdäcken väck för att ersättas av sommardäcken, något som däckskiftarbranschen vill ändra på då detta leder till stark press och stress inom branschen på grund av den snäva tidsramen. Så om däcken ännu inte är bytta är det hög tid att genomföra skiftet snarast möjligen – glöm bara inte att kontrollera så dina sommardäck är i gott skick, annars är det hög tid att skaffa nya.

Är det dags att köpa nya sommardäck till bilen? Det vet du snabbt genom att kontrollera däckens skick, och när du ska göra det finns en del saker att titta extra noga på. En sak som många till exempel kanske inte tror är så viktigt är sommardäckens mönsterdjup, men där är det tvärt om extra viktigt att man är noggrann. Något som bland annat Vi Bilägare lyfter som ett argument är att bilen snabbare får vattenplaning ju mindre däckdjupet är. Det lagstadgade djupet är på 1,6 millimeter, men efter tester som däcktillverkaren Nokian Tyres gjort rörande just vattenplaning sällar sig i alla fall Vi Bilägare bakom deras rekommendation – att sommardäck snarare behöver minst fyra millimeter för att vara som säkrast.

Så ser du om dina sommardäck är i gott skick

  1. Mönsterdjupet. Minst 1,6 enligt lag men gärna uppåt fyra millimeter.
  2. Däcksidor och slitbana. Se över så det inte finns skärskador eller onormala utbuktningar på däckens sidor eller på själva slitbanan då detta påverkar däckets hållbarhet.
  3. Däckens huvudspår. Kontrollera så inga större stenar eller annat har orsakat skador i däckens huvudspår.
  4. Se över hur slita däcken är, och kontrollera främst att de slits jämnt, ojämn slitning kan tyda på dåligt lufttryck eller fel i hjulinställningen.
  5. Hur gamla är dina däck? Däck bör inte köras med längre än upp till tio år, så tänk efter när du köpte däck senaste, om du inte minns kan det vara hög tid att köpa nya!

Om du ska kontrollera däcken själv och sedan även byta dem själv vill Mest motor lyfta vikten av att tänka extra på säkerheten. Känner du minsta tveksamhet är det alltid bäst att konsultera ett proffs både vid kontroll och skiftet.

Bra att veta om skifte till sommardäck

Något som kan vara bra att känna till om däck och däckbyte är att det finns vissa regler att förhålla sig. Till exempel tidsramarna. På hösten ska sommardäcken av och vinterdäcken på inom en period på två månader, men när det kommer till skiftet tillbaka till sommardäck är det däremot endast två veckors bytesperiod. Det är något som däckskiftarbranschen nu ryter ifrån åt och vill att sommarskiftet ska bli lika flexibelt i tidsomfång. Det lägger ett högt tryck på däckverkstäderna, speciellt när våren är sen som den varit detta år och Sveriges Radio kan rapportera är Däckspecialisternas riksförbund därför vill se en lagändring på området.