Säkerhet och dragkrok

Många bilar har en dragkrok monterad när de köps, och om en sådan inte finns kan du köpa en dragkrok separat och montera den på bilen. Men vad är viktigt att tänka på när du har en dragkrok på din bil och när du använder den?

Det finns en hel del saker du måste tänka på rent säkerhetsmässigt när din bil har en dragkrok. Bilen blir till exempel lite längre, du måste veta att en släpkärra verkligen sitter fast och du måste ha koll på fordonsekipagets vikt. Det finns också regler för hur belysning och däck ska se ut när du kör med släp och även det har med säkerhet att göra.

bil med släpMontera dragkroken korrekt

Om din bil inte har en dragkrok när du köper den kan du montera dit en egen. Hos https://dragkrok365.se/ kan du få hjälp med att hitta rätt dragkrok till din bil. Det kan krävas en del arbete med monteringen och du måste se till att kroken verkligen sitter rätt. Det får inte finnas någon risk att dragkroken lossnar när den belastas. Om dragkroken är av löstagbar modell måste du också se till att den låses fast på bilen ordentligt när den ska användas. Några tips är att kontrollera de här sakerna:

  • Kör försiktigt framåt och bakåt när släpet är påkopplat för att prova dragkroken
  • Lämna in bilen när dragkroken ska monteras
  • Se till att låsen inte kärvar och att dragkroken tas bort när den inte behövs

Att köra med släp

När du kör med släp måste du tänka på att din bil plötsligt är mycket längre. Du kan inte svänga på samma sätt som om du bara kör bilen och du kan inte heller se lika bra bakåt. Rent säkerhetsmässigt måste du också ha koll på att släpet har rätt däck. Om du har dubbade vinterdäck på bilen får du till exempel inte köra med sommardäck på släpet utom vid speciella omständigheter. Du måste också se till att släpet har reflexer och fungerande belysning. Det kan annars vara svårt att upptäcka i mörker och om du då ska passera över en väg kan någon råka köra in i släpet. Som förare måste du också ha koll på hur mycket ekipaget väger. Med ett vanligt B-körkort får du inte lasta för tungt.