240 – en 40 år ung ikon

Det finns flera Volvo-modeller som har nått en alldeles speciell status. En sådan är PV, en annan är Amazonen. Och så finns det Volvo 240, som mötte pressen för första gången 21 augusti 1974.

1974 var året som Björn Borg vann herrarnas singel i Australian Open och Franska Öppna, ABBA sjöng Waterloo och vann Eurovision Song Contest, och Volvo 240 visades för pressen. Det skedde under visst hemlighetsmakeri: journalisterna flögs från Torslanda till Borlänge, där flera 244 GL stod parkerade på landningsbanan. Eftersom detta skedde på 70-talet var inte bara bilarna, utan även deras inredning, orange.

Volvo 240 på Kulingstrofén240-serien blev så framgångsrik att många idag har glömt dess föregångare, 140. Det finns likheter, men mycket var helt nytt på 240. Den nya bilen hade kraftigare stötfångare, och den nya designen på nackstöden fick stor uppmärksamhet. Under huven satt B21-motorn, som då var en helt ny konstruktion. Bilen gick att få med förgasare, och motorn hade då 97 hk. Det fanns även en variant med bränsleinsprutning på 123 hk.

Samtidigt var Volvo en föregångare på miljöområdet: 1976 levererade man flera bilar med katalysator och Lambdasond till Kalifornien, som hade strikta miljöregler redan då. Utsläppen av kolväten, kolmonoxid och kväveoxid kunde på detta sätt minskas till en tiondel. Året därpå fick Volvo miljöpriset National Environmental Industry Award, och 1978 utsågs Volvo 240 till den renaste bilen i USA av California Air Resources Board. Bilen prisades också för sin säkerhet, både i USA och i Europa.

Än idag är Volvo 240 mycket populär. Den sista bilen rullade av linan i Torslanda 1993, och tillgången på reservdelar är fortfarande mycket god. Det beror inte minst på att reservdelar fortfarande nytillverkas.

Har du själv ägt en 240? Eller kanske hade dina föräldrar en när du växte upp? Skriv gärna till oss och berätta om dina minnen kopplade till denna bilmodell.