Ny S60, V60 och XC60

Har du saknat en mellanstor, bensindriven Volvo med automatlåda och fyrhjulsdrift? Då har du något att se fram emot. 22 oktober lanseras bilmodellerna S60 T6 AWD, V60 T6 AWD och XC60 T6 AWD.

Volvo S60, V60 och XC60 finns i många olika utföranden, men det är först nu som de utrustas med 306 hästars T6-motor, automatisk växellåda och fyrhjulsdrift. S60 och V60 har tidigare funnits med denna motor, men de modellerna har haft framhjulsdrift. Toppmodellen bland bensindrivna XC60 har tidigare haft T5-motor på 245 hästkrafter, och framhjulsdrift.

Motorn som de nya modellerna utrustas med fick tidigare i år pris som världens bästa motor. Det fullständiga namnet är T6 Drive E, och den har 2,0 liters cylindervolym, fyra cylindrar, turboladdning och hög effekt. Precis som de andra moderna Volvomotorer är den mycket snål.

Skånske Mattias Vöcks, som byggt om flera gamla Volvomodeller, har byggt om en gammal Amazon-kombi från 1960. Under huven sitter nu en T6-motor som Vöcks har trimmat till 800 hästkrafter. Med en toppfart på 330 km/h spöar detta vidunder moderna sportbilar från Ferrari, Porsche och Bugatti. Läs mer om detta i den här artikeln.

Volvo öppnar för ordrar på de tre nya modellerna torsdag 22 oktober. Produktionen är beräknad att starta vecka 46.

S60 och V60 PolestarVolvo s60 Polestar

Kanske har Volvo kikat på de varianter som Polestar tidigare har tillverkat. Dessa konkurrerade med olika modeller av Audi S4, och tillverkades på bandet i Torslanda precis som vanliga varianter. Alla komponenter var dock inte identiska, och en del detaljer har också monterats i efterhand.

Polestar arbetar framför allt med att ta fram bilar för standardvagnsracing, men deras varianter av S60 och V60 är tänkta för vardagsanvändare, om än köpstarka sådana. Större delen av de bilar som tillverkades skeppades till Australien.

Läs Teknikens Världs tester av S60 och V60 Polestar här och här.