Hitta rätt däck till din bil

När dina gamla däck börjar bli utslitna är det viktigt att du införskaffar nya så att du inte utsätter dig själv för fara. Det kan emellertid vara svårt att hitta rätt i det breda utbud av olika typer av däck som finns idag. Hur ska man egentligen göra för att hitta rätt däck till sin bil?

Det finns flera saker som avgör vilka däck du ska ha. En av dem är naturligtvis när de ska köras. Till vintern behöver du vinterdäck och till sommaren sommardäck. Det finns också allrounddäck som kan användas båda årstiderna. Det är viktigt att välja de rätta däcken för årstiden eftersom du faktiskt annars bryter mot lagen. Vinterdäck ska enligt lag sitta på bilen från 1:a december till 31:a mars, resten av tiden använder du sommardäck. När du väljer däck bör du också ta hänsyn till saker som gummits hårdhet, dubbat eller odubbat samt spårdjup.

Tänk på det här när du väljer sommardäck

När du väljer sommardäck är det bra att välja däck som är ganska mjuka i gummit. Anledningen till det är att det ger bättre fäste på varma sommarvägar. Tror du att du under sommaren ofta kommer att köra där det är blött och lerigt är det viktigt att välja ett så djup spårdjup på däcken så att du får fäste. Ett spårdjup på mindre än 3 millimeter ökar risken för att du ska få vattenplaning.

Välj rätt vinterdäck

Vinterdäck finns både med dubbar och som odubbade varianter. De odubbade däcken kallas friktionsdäck. Vilken typ av däck du ska välja kan man generellt säga beror på i vilken del av landet du bor. Bor du långt söderut klarar du dig bra med friktionsdäck, medan det kan vara bättre med dubbdäck om du bor norrut. Det beror helt enkelt på att risken för att råka ut för snöiga och isiga vägar ökar markant i norr. Även om dagens friktionsdäck är bra så är det oundvikligt att du får bättre fäste med ett dubbdäck.